Daňový doklad a EET

Aplikace EET Plus od verze 3.1 (k dispozici od 16.1.2018 ) podporuje vystavení daňového dokladu pro plátce DPH a vystavení faktury pro neplátce DPH.

Jaký je rozdíl mezi EET účtenkou a daňovým dokladem?

EET účtenka Daňový doklad
EET evidují plátci i neplátci DPH. Daňový doklad vystavují plátci DPH. Neplátci mohou vystavovat fakturu.
EET doklad se musí evidovat (poslat na FÚ) vždy. Daňový doklad se vystaví jen na vyžádání kupujícího.
EET eviduje jen celkovou částku a typ DPH. Snadno se vystavuje. Daňový doklad eviduje jednotlivé položky a někdy i kupujícího.
EET účtenka se posílá na FÚ přes internet. Daňový doklad se nikam neposílá.
EET účtenka se snadno zruší vystavením záporné částky. Takto lze najednou zrušit i více účtenek. Daňový doklad se musí rušit opravným daňovým dokladem. Nejde najednou rušit více dokladů

Jaký je rozdíl mezi daňovým dokladem a zjednodušeným daňovým dokladem?

Zjednodušený daňový doklad nemusí obsahovat údaje kupujícího (jméno, sídlo, DIČ). Není třeba vyčíslit částku DPH. Díky tomu je vystavení dokladu jednodušší. Zjednodušený doklad lze vystavit jen do čásky 10 000 Kč. Aplikace EET Plus pro částky do 10 000 Kč automaticky vystavuje zjednodušený daňový doklad - platí pro plátce DPH.

Jaký je rozdíl mezi daňovým dokladem a fakturou?

Daňový doklad vystavují plátci DPH a jeho podoba je dána zákonem o DPH.

Faktura je obecnější termín. Může to být daňový doklad, ale nemusí.  Fakturu mohou vystavit i neplátci DPH.

Umí EET Plus vystavovat bežné daňové doklady (nad 10 000Kč)?

Ano. V případě, že EET Plus nezná všechny potřebné údaje, tak se na tyto údaje před vystavením dokladu zeptá. Zejména jde o údaje o kupujícím. Stačí zadat jen IČ kupujícího a zbytek si aplikace načte sama.

Kdy musím vystavit daňový doklad?

Pokud jsem plátcem DPH a zákazník o doklad požádá. Na rozdíl od EET účtenky není třeba daňový doklad vystavovat pro každou platbu.

Musím vystavovat daňový doklad přes EET Plus?

Nemusíte. Je možné daňový doklad napsat ručně na papír, nebo použít nějaký jiný účetní systém.

Musím daňový doklad tisknout?

Nemusíte. Je možné ho nasdílet stejně jako EET účtenku v EET Plus. Zákazník si může daňový doklad v PDF formátu nalézt na https://www.uctenka.xyz.

Jak se čísluje daňový doklad?

Daňový doklad se automaticky čísluje od 1 s daným prefixem. Díky tomu není třeba nastavovat číslování a nehrozí souběh s jiným číslováním. Je tedy možné některé faktury vystavovat přes EET Plus a některé mimo EET Plus.

Jak daňový doklad nebo fakturu vystavím?

  1. Zapněte možnost fakturace: Menu -> Nastavení -> Nastavení fakturace
  2. Vystavujte EET účtenky jako obvykle. Doporučuji využít funkce častých prodejních položek. Ale není to nutnost. Pokud využijete tlačítko M, nebudete muse zadávat předmět plnění při vystavení faktury.
  3. Na EET účtence v menu vpravo nahoře stiskněte tlačítko "Vystavit fakturu". Aplikace EET Plus fakturu vystaví a přiřadí ji k existující EET účtence.
  4. Daňový doklad, nebo faktura je k dispozici jako PDF soubor. Odkaz na tento soubor můžete vytisknout úplně stejně jako EET účtenku, nasdílet emailem, nebo zákazníkovi dát kód, aby si daňový doklad nalezl na https://www.uctenka.xyz. Kód je stejný jak pro EET účtenku, tak i pro  daňový doklad.

Co když jsem neplátcem DPH. Můžu vystavit fakturu?

Pokud jste neplátcem DPH, můžete vystavit běžnou fakturu, která není daňovým dokladem. EET Plus vám umožní takovou fakturu vytvořit.

Je třeba být na internetu pro vystavení faktury nebo daňového dokladu?

Není potřeba být na internetu pro vystavení dokladu. Funguje to podobně jako pro EET účtenky.

 

Zanechte zprávu



Novinky v aplikaci EET Plus | EET Plus jednoduše zdarma

4 roky ago

[…] Možnost vystavení faktur a daňových dokladů. Ty lze nasdílet jako PDF soubor. Jednoduše z menu již vystavené EET účtenky. […]

Dubnové novinky v EET Plus | EET Plus jednoduše zdarma

4 roky ago

[…] dubnové verzi aplikace EET Plus 3.8 jsem vylepšil vytváření přehledu vydaných účtenek a faktur. V menu aplikace přibyla nová položka „Export do Excelu“. Po stisku tlačítka se […]

Katka

3 roky ago

Krásný den, je u vystavení faktury v EET plus nutné vyplňovat údaje o kupujícím? Když dám vastavit fakturu chce po mě aplikace vyplnit IČ, jméno, sídlo kupujicího. Bez těchto Údajů fakturu nevystavím? Děkuji za odpověď.

Roman

3 roky ago

Dobrý den, u částek nad 10 000Kč je nutné vyplnit i kupujícího.
Více info zde:
https://eetplus.cz/2017/12/03/danovy-doklad-a-eet/

Stačí jen vyplnit IČ, zbytek si aplikace načte z registru Ares.

Petra Marková

3 roky ago

Dobrý den, vystavila jsem účtenku na 165 Kč, přesto nemohu vystavit fakturu bez zadání údajů o nakupujícím. Je to funkcionalita pouze placené verze? Díky za reakci

Roman

3 roky ago

Dobrý den,
zkoušel jsem to a fakturu vystavit lze. Píše Vám to nějakou chybu? Můžete psát přímo na email tp@eetplus.cz

Petr Březina

2 roky ago

Dobrý den. Podnikám první kroky k registraci do EET a nemám tedy žádné přihlašovací ůdaje. Vzhledem ke spoustě kladných recenzí jsem si nainstaloval Vaši zkušební verzi bez přihlášení. Líbí se mi možnost tisknout nebo zasílat účtenku dle volby zákazníka a rozhodně bych tedy šel do rozšířené verze. Nedaří se mi ale vystavit doklad nebo fakturu s více položkami, jako třeba materiál a práce. (nejsem plátce DPH). Děkuji za radu.

Roman

2 roky ago

Dobrý den, více položek se řeší přes klávesu M. Zkuste stisknout 2x tlačítko M.
Například pod M1 si dáte "Materiál" a pod M2 "Práce" (obojí v hodnotě 1Kč).
6000Kč za materiál a 4000Kč za práci napíšete jako 6000M1+4000M2. Kalkulačka zobrazí 10000. Na EET účtence a na daňovém dokladu to EET Plus správně rozezná - budete tam mít dva řádky.
Více informací naleznete zde:
https://eetplus.cz/2017/03/07/vice-dph-na-jedne-uctence/

Pokud nejste plátcem DPH, je to stejné, jen jednodušší - neřešíte pro různá M různá DPH.

Zdeněk Fišar

3 roky ago

Dobrý den!
Nemohu najít seznam EET Plus - podporovaných tiskáren. Můžete mi poslat odkaz? Děkuji.

Roman

3 roky ago

Dobrý den,
měla by fungovat většina bluetooth tiskáren.
Doporučuji CASHINO PTP-II Bluetooth.
Více info o tisku zde:
https://eetplus.cz/2017/01/08/tisk-uctenek-s-eet-plus/

Tomáš Navrátil

3 roky ago

Je možné na bluetooth tiskárně (Cashino) vytisknout i daňový doklad? Když chci daňový doklad vytisknout, vyjede pouze klasická účtenka s doplněním "K účtence je přidán doklad typu: Zjednodušený daňový doklad. Doklad je možné stáhnout z internetu".

Daňový doklad je tedy možné vytisknout pouze po stažení z internetu?

Roman

3 roky ago

Dobrý den,
ano, aktuálně lze daňový doklad pouze stáhnout z internetu ve formě PDF a ten pak vytisknout. Tisk daňového dokladu na bluetooth tiskárně zatím možný není.

Martin Velčovský

2 roky ago

Dobrý den, je možné v EET Plus případně s plnou verzí EET v Klidu vystavit z aplikace fakturu v režimu přenesené daňové povinnosti za úhradu v hodtovosti? A umožňuje EET Plus úhradu v hotovosti v režimu přenesené daňové povinnosti §92a, řádek přiznání DPH 25.

Děkuji za informace s pozdravem Martin Velčovský

Michal Kux

2 roky ago

Dobry den, je nebo bude někdy možné vystavovat fakturu s platnou prevodem, seznamem již použitých kontaktů a sdilenim faktury primo v PDF do emailu.

Jana Pechová

2 roky ago

Dobrý den,
vystavila jsem fakturu z účtenky ale je tam špatné ičo. vtip je v tom, že jsem ji vystavila na telefonu, který už nemám, nevyhovoval mi tak jsem ho vyměnila za jiný. Takže mám ted jiný certifikát. Dá se nějak zpětně ten doklad opravit, respektive zneplatnit abych vystavila nový? Nebo stačí zadat minusovou účtenku a dát novou. Kdyby to nebyla faktura s ičem tak je to tak udělám.
Děkuji předem

Roman

2 roky ago

Dobrý den, pokud chcete zneplatnit EET účtenku, stačí na novém telefonu zadat zápornou účtenku. Tím se to vynuluje. Nemusí se to párovat s tou původní.
Pokud chcete zneplatnit daňový doklad, tak v EET Plus se vystaví doklad k záporné účtence. EET Plus automaticky vytvoří opravný daňový doklad.

Problém ve Vašem případě je, že daňový doklad se páruje k plusové účtence, ta je ale v jiném telefonu.
Řešení je vytvořit opravný a normální daňový doklad mimo EET Plus. Například v Excelu.

Patrik

2 roky ago

Ahoj chci se zeptat,kdyz budu vyrabet pojezdovou branu vcetne plotu na Rodinny dum, jejiz realizace,vyroba a usazeni pri konecne cene bude neco kolem 50 tis.korun, jak tuto castku mam vyuctovat pres EET Plus,kdyz to po mne bude chtit Ičo zakaznika kterej je fyzicka osoba a zadny Ičo nema,dekuji za odpoved.

Roman

2 roky ago

Fyzická osoba bez IČ nepotřebuje daňový doklad - nebude uplatňovat odpočet DPH. Takže vystavíte jen EET účtenku. Naťukáte na kalkulačce 50 000Kč a odešlete to. Jestlí máte nějakou smlouvu o dílo, můžete jit mít mimo EET Plus, tak jak to máte doposud.

Ivana

2 roky ago

Když chci vystavit fakturu za platbu hotově , musím k tomu být vytisklnout doklad z EET ?

Roman

2 roky ago

EET účtenka se vytvoří pokaždé. Tisknout ji ale nemusíte. Pokud v EET Plus vytvoříte fakturu, tak EET účtenka bude součástí faktury.

Aleš radimecky

2 roky ago

Dobrý den mohu psát stále jen klasicky vypsané faktury rukou plus jen přiložit účtenku s částkou?? Kterou vytisknu dvakrát jedna pro firmu od které peníze dostávám a jednu pro účetního?? Moc děkuji za odpověď. Radimecky

Roman

2 roky ago

Dobrý den,
můžete fakturu psát klasicky jako doposud a jen přiložit EET účtenku.
EET účtenka stačí jen jedna a to pro zákazníka. Účetnímu můžete poslat Excel soubor, který Vám automaticky vygeneruje EET Plus. Více informací o Excel souboru zde.

Rostislav

2 roky ago

Dobrý den,
stála nerozumím kdy přesně EET účtenku vystavuji.
Přijem hotovosti při vydáni účtenky.
Příjem při vydání faktury placeno hotově.
Přijem bezhotovostní platby kartou.
Přijem platby na účet z faktury na které je doba splatnosti.
Děkuji za odpověď Rosťa

Roman

2 roky ago

Dobrý den

  • Přijem v hotovosti - musíte EET vystavit vždy.
  • Přijem platby kartou - EET je nepovinné.
  • Přijem na účet - Nepodléhá EET, dle ministerstva financí ale tuto platbu evidovat v EET můžete.

Pokud použijete EET Plus i pro platby kartou, tedy spárujete platební terminál, tak EET Plus tyto platby kartou eviduje v EET. Důvod je ten, že je to pro Vás jednodušší - prostě naťukáte částku a neřešíte.
Pokud použijete EET Plus, tak všechno, co zaevidujete jde do EET. Nejde nastavit, že něco se posílá a něco ne. To ale není problém, protože můžete evidovat všechny tržby.

Petra Marsickova

2 roky ago

Dobry den,

lze EET Plus instalovat do iPhonu (system IOS)? A lze doplnovat do danoveho dokladu i informace dalsi, napr. Jmeno a prijmeni klienta, nazev a rozsah poskytovane sluzby apod.?

Dekuji za informace.

Petra Marsickova

Roman

2 roky ago

Dobrý den, bohužel iPhone není podporován. Doporučuji za 1000 Kč zakoupit nějaký levný Android telefon. Nepotřebujete SIM kartu, pokud jste na WIFI. Můžete použít internet z iPhone (pres WIFI hotspot).
Do daňového dokladu je možné doplnit informace o klientovi. Dokonce je to povinné nad částky větší než 10000 Kč. Předmět plnění je povinná položka na daňovém dokladu.

Ladislav Míček

2 roky ago

Je možné, abych jako řemeslník vystavil s eet zároveň příjmový doklad? Je možné vystavit příjmový doklad s položkami? Přednastavení častých položek je pro mne nepoužitelné,protože pokaždé je to něco jiného z cca 2000 různých položek. Dělám eleketropráce a jen jističů je víc než 100 druhů. Potřebuji možnost ručně dopsat položky, cca 3 (přednastavit sedá práce a doprava, jinak nic) až 10 druhů na jeden doklad. Jde to nějak? Přednastavené položky jsou dobré tak pro trhovce, který prodává několik druhů zeleniny, nebo nějaký stánek.

Roman

2 roky ago

Dobrý den,
můžete si nastavit například položku "Jistič" jako M1. Dáte cenu 1Kč.
Jistič za 82Kč zadáte do kalkulačky jako 82M1. EET Plus to správně rozezná jako jistič za 82Kč. Pokud máte složitější doklady, doporučuji je vystavovat stejně, jako doposud. V EET Plus pouze napíšete celkovou částku a EET účtenku přiložíte k dokladu.

Jiří Janoušek

2 roky ago

Dobry den, chci se zeptat ohledne faktur.
Bylo by mozne, aby na dokladu bylo opravdu napsano FAKTURA?
Potom mam problem u firem, kterym chci poslat fakturu o zaplaceni prevodem nebo kartou. Nejde nastavit datum splatnosti.
Planujete do budoucna faktury vylepsit?
Dekuji za odpoved

Roman

2 roky ago

Dobrý den,
aplikace EET Plus dává název na doklad jako "Faktura". Pokud jste plátcem DPH, tak pro částky menší než 10 000 Kč se vystavuje "Zjednodušený daňový doklad". Ten termín "daňový doklad" je povinný pro plátce DPH. EET Plus vychází z předpokladu, že pokud vytváříte doklad, máte již peníze u sebe (hotově, kartou, či platbou přes účet). Proto tam není datum splatnosti.

Doporučuji nevytvářet doklady, ke kterým nemáte ještě peníze. Jinak hrozí, že pokud druhá strana nezaplatí, tak musíte státu odvést daně a DPH z částky, kterou jste nedostal.

Ivana

2 roky ago

Dobrý den , jsem plátce DPH a když vystavím daňový doklad , tak tam není DPH rozepsáno. Stává se mi ,že zákazník si přeje vypočtené DPH . Lze to na daňovém dokladu nastavit ? Musí to tam být vypočtené ?

Roman

2 roky ago

Dobrý den,
pokud je částka do 10 000 Kč, EET Plus vystavuje "Zjednodušený daňový doklad". Tento typ dokladu nemusí obsahovat základ daně a výši daně.
Takový doklad je tedy dle zákona v pořádku. Zatím není možné nastavit přidání těchto položek dokladu, ale je možné, že to bude přidáno v další verzi EET Plus.

Michaela Vojtěchová

1 rokem ago

Dobrý den, prosím o radu ohledně opravy faktury. Oprava není v EET plus možná. Pokud tedy zadám fakturu ZNEPLATNIT, znamená to, že se stornuje zároveň účtenka? A je možné potom vystavit vše znovu včetně nové uctenky? Jedná se mi o již vystavenou fakturu, kterou si firma přeje rozdělit na 2 částky a 2 různé firmy. Bohužel špatná domluva((
Nebo mohu vystavit faktury v excelu, ale nevím, jak označit č.faktury, aby souhlasilo s účtenkou.
Děkuji za radu, a přeji hezký den, Vojtěchová

Roman

1 rokem ago

Dobrý den,
fakturu můžete zneplatnit v EET Plus. Zneplatníte EET účtenku a na ní vytvoříte fakturu - vznikne tím opravný doklad. Tím se vše účetně vynuluje. Pak vystavíte novou EET účtenku a novou fakturu podle potřeby. Tady je ale nevýhoda, že nová EET účtenka a nová faktura vznikne s aktuálním datem. Nelze vystavit do minulosti.

Můžete fakturu vystavit v Excelu. Číslo faktury můžete dát jaké chcete, nemusí se to párovat s EET účtenkou. Jen musíte dát pozor, ať nekoliduje číslování, nesmí vzniknout dvě faktury, které mají stejné číslo. Dejte tam jiný prefix, například číslo faktury EX2021-1, EX2021-2, ... Pokud stará faktura již neplatí, je potřeba vystavit zápornou fakturu opravnou. Pokud jste plátcem DPH, tak by se to mělo jmenovat "Opravný zjednodušený daňový doklad".

Nejnovější příspěvky

EET-Plus-logo-3-w-400px

Kontaktní informace

Ing. Roman Bouchner

eetplus s.r.o.
Bratranců Veverkových 587
Zelené Předměstí, 530 02 Pardubice
IČ: 06675301, DIČ: CZ06675301

DUNS: 49-599-9210

Technická podpora
email: tp@eetplus.cz

EET Plus jednoduše zdarma © 2020. All Rights Reserved.   Design: Ing. Pavel Křivka