Rozhodnutí Ústavního soudu k EET

Ústavní soud zrušil některé ustanovení EET. Změny ve zkratce:

  • Začátek třetí a čtvrté vlny EET se posouvá zatím neznámo na kdy.
  • Od 1.3.2018 nemusí být na účtence DIČ, jelikož může obsahovat citlivý údaj - rodné číslo.
  • Od 1.3.2018 se nemusí evidovat plaby kartou.

Co se mění s EET Plus?

Platby kartou můžete od 1.3.2018 přestat evidovat. Je to na vás. Během února bude k dispozici aktualizace aplikace EET Plus, která umožní nezobrazovat DIČ na účtence. Více informací, jak aktualizovat aplikaci EET Plus.

Důsledky rozhodnutí Ústavního soudu

Paradoxní je, že ustanovaní o nepovinnosti DIČ na účtence se vztahuje jen na EET účtenky. Pokud vystavujete daňové doklady (faktury), DIČ tam stále musí být. Neřeší se skutečná příčina problému, ale jen následek. Rozhodnutí Ústavního soudu v podstatě zvýhodňuje pouze určitou skupinu podnikatelů - neplátce DPH oproti plátcům DPH. Fyzické osoby jako plátci DPH budou muset mít své rodné číslo na daňovém dokladu stále.

Možnost volitelně evidovat platby kartou způsobí problém pro zpracování tržeb na straně FÚ. FÚ nerozliší, zda platba byla kartou a nedokáže toto spárovat a zkontrolovat. To bohužel bude znamenat pravděpodobně další budoucí změny ve způsobu evidence EET, kterou si ministerstvo financí časem vynutí.

Není jasné, jak se bude evidovat "DIČ pověření". Je možné, že se to zkomplikuje pro drobné živnostníky, kteří eviduji na jiné DIČ.

Rozhodnutí Ústavního soudu bylo sice vedeno dobrými úmysly, ale toto rozhodnutí mělo přijít ještě před zavedením EET. Teď spíše přináší další chaos a nerovné podnikatelské prostředí.

 

 

Zanechte zprávu



Nejnovější příspěvky

EET-Plus-logo-3-w-400px

Kontaktní informace

Ing. Roman Bouchner

eetplus s.r.o.
Bratranců Veverkových 587
Zelené Předměstí, 530 02 Pardubice
IČ: 06675301, DIČ: CZ06675301

DUNS: 49-599-9210

Technická podpora
email: tp@eetplus.cz

EET Plus jednoduše zdarma © 2020. All Rights Reserved.   Design: Ing. Pavel Křivka